Bednička 01/15

Januárová bednička je venovaná tradičným vínam zo starých vinohradov. Obsahuje dve vína (Rizling Rýnsky a Sauvignon) bez pridanej síry, oranžový Tramín macerovaný 2 týždne na šupkách a pekne urobenú Frankovku. Všetky vína sú od Petra Korába z Boleradíc (Velkopavlovická oblasť). Peter vína nečíri ani nefiltruje a často dáva vína do fľaše aj s jemným kalom. Výrazný sediment v jeho vínach nie je chybou, ale charakteristickou črtou. Platí to hlavne pre vína, ktoré nie sú ošetrované sírou. Kvasničný kal chráni a stabilizuje víno a zároveň mu umožňuje ďalej sa vyvíjať.

Veľká bednička (6 fliaš)
- Starosvětské (Rizling rýnsky) 2013, P. Koráb, Boleradice - 2 fľaše
- Tramín 2013, P. Koráb, Boleradice - 2 fľaše
- Sauvignon 2013, P. Koráb, Boleradice
- Karmazín (Frankovka) 2013, P. Koráb, Boleradice

Malá bednička (2 fľaše)
- Sauvignon 2013, P. Koráb, Boleradice
- Karmazín (Frankovka) 2013, P. Koráb, Boleradice

Petr Koráb
sa špecializuje na výrobu vína zo starých koreňov. Priemerný vek jeho vinohradov je viac ako 40 rokov. Najstarším koreňom ťahá na osemdesiatku. Obhospodaruje približne 4 hektáre vinohradov. Pestuje Neuburg, Veltlín, Rizling Vlašský, Rizling Rýnsky, Tramín, Pinot Blanc, Sauvignon, Vavrinec, Frankovku, Zweigeltrebe, André a robí odrodové aj zmesné vína.

Vo vinici aj v pivnica sa snaží maximálne spolupracovať s prírodou. V jeho najstaršej vinici nájdete napríklad aj Portugal Šedý, ktorý je veľmi citlivý na hubovité choroby a spravidla sa nepestoval na výrobu vína, ale vysádzal sa na okrajoch vinohradov na včasnú signalizáciu nástupu týchto chorôb.

Špecialitou jeho produkcie je víno vyrobené bez síry. Každý rok aspoň jedno takéto víno uvedie do obehu. Spravidla je to Rizling Rýnsky, ktorý nazýva Starosvětské.

Stánky vinárstva: http://www.vinarstvikorab.cz/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *