lipka02

Bednička 10/14

Presne po roku sme opäť spravili rizlingovú bedničku. Nielen Mosela a Alsasko sú domovom rizlingov. Aj v našich končinách sa rodia zaujímavé rizlingy. Do októbrovej bedničky sme vybrali pestrú sadu vín, ktorá reprezentuje rôznorodosť a mnohotvárnosť tejto odrody. Nájdete tam mladý aj nazretý rizling, cuvée aj prírodne naperlené víno. Všetky sú od remeselných výrobcov a 3 z nich sú z limitovaných edícií, ku ktorým sa bežný konzument bohužiaľ nedostane.

Veľká bednička (6 fliaš)
- Ryzlinky 2013, Zdeněk Vykoukal – 1 fľaša
- Lipka 2013, 22 – 2 fľaše
- Don Zsolt 2012, Strekov 1075 – 1 fľaša
- Rizling Rýnsky 2009, Palo Šulan – 2 fľaše

Malá bednička (2 fľaše)
- Lipka 2013, 22
- Rizling Rýnsky 2009, Palo Šulan

Ryzlinky 2013 od Zdeňka Vykoukala je cuvée Rizlingu Rýnskeho a Rizlingu Vlašského (spontánne kvasenie, 10 mesiacov v dubovom sude, veľkosť šarže 260 fliaš). – mladé, svieže, elegantné víno s peknou minerálnou linkou.

Lipka 2013 je čistý rizling z vlastnej produkcie, ktorý vyzrieval 10 mesiacov na kvasničných kaloch v agátovom sude. Plné, aromatické víno s dobrým zrecím potenciálom. Veľkosť šarže 300 fliaš.

Don Zsolt 2012 z vinárstva Strekov 1075 je prírodne naperlené víno, ktoré dokvasilo vo fľaši. Zaujímavý experiment, ktorý prekvapí a poteší zároveň. Pre milovníkov bubliniek je to šmakoska.

Rizling Rýnsky 2009 od Pala Šulana je pekne nazretý medový rizling v dobrej kondícii.

Rizling rýnsky je odroda s úžasným potenciálom a právom je považovaná za kráľa bielych vín. Pre rizling sú charakteristické vyššie kyseliny, ktoré si udržiava aj pri vyšších cukornatostiach, vďaka čomu je vhodný na produkciu vín vhodných na dlhé trate. Rizling je odroda, ktorá potrebuje čas. Prvý rok sa spravidla ešte hľadá a až v druhom roku sa začína naplno prejavovať jeho charakter. V senzorike sa najčastejšie objavuje kvet lipy, ktorý časom prechádza do medových tónov. Výraznou črtou staršich a vyzretých rizingov je petrolejový tón. Niekto ho miluje a vyhľadáva, niekto ho považuje za chybu. Ja si myslím, že významný vplyv na petrolejové tóny v rizlingoch má technológia. Skôr a výraznejšie sa objavuje v technologických vínach. Za seba môžem povedať, že čím neskôr sa objaví tým lepšie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *