Augustová bednička je plná minerálnych vín zo Slavkovského bojiska, kde Napoleón dosiahol svoje najväčšie víťazstvo. Vybrali sme tri vína z ostatných troch ročníkov od Zdeňka Vykoukala. Mladé, svieže, aromatické Cuvée Austerlitz Blanc 2013 (Müller – 70%, Sauvignon – 30%), ročné, oranžové, pekne štrukturované Cuvée Austerlitz Resch (Müller – 40%, Sauvignon – 25%, Rizling – 15%, Veltlín – 10%, Chardonnay – 10%) a pekne vyzreté Chardonnay 2011.
Zdeněk je vinár s veľkým citom pre detail, ktorý produkuje plné, telnaté vína a aj z Müller-u dokáže vykúzliť tučné víno, ktoré bez problémov ustojí súboj s áčkovými odrodami. Za socializmu boli odrody rozdelené do kvalitatívnych tried (I.A , I.B, II. , III.). Ja si myslím, že skôr existujú áčkový, béčkový a céčkový vinári a odrody sú v tom nevinne. Aj zaznávaná odroda pestovaná na dobrom mieste spracovaná s umom a citom poskytne krásny zážitok. Stačí sa zbaviť predsudkov a klišé minulosti.
Veľká bednička (6 fliaš)
Cuvée Austerlitz Blanc 2013, Z. Vykoukal – 2 fľaše
Cuvée Austerlitz Resch 2012, Z. Vykoukal – 2 fľaše
Chardonnay 2011, Z. Vykoukal – 2 fľaše
Malá bednička (2 fľaše)
Cuvée Austerlitz Blanc 2013, Z. Vykoukal
Chardonnay 2011, Z. Vykouka
Mineralita sa vo víne prejavuje charakteristickou “slanosťou”. Má rôzne prejavy, v chuti nám najčastejšie pripomína rôzne druhy minerálnych vôd, vo vôni to býva mokrý kameň, krieda alebo vlhký morský vzduch.
Mineralita vo víne je zaujímavý fenomén, ktorý dlhodobo skúmajú vinohradníci, vinári aj vedecké kapacity a ešte stále nemáme uspokojivú odpoveď, kde sa vo víne berie. Nevieme presne do akej miery je prejavom terroir-u a do akej je prejavom technológie. Faktom je, že obsah minerálnych látok vo víne, ktoré vnímame ako minerálne je častokrát pod prahovými hodnotami, ktoré sme schopní vnímať našimi zmyslami a málo moderných, reduktívnych vín má minerálny charakter. Naopak tradičné vína, ktoré dlhodobo ležia na kvasničných kaloch bývajú minerálne často. Z uvedeného vyplýva, že mineralita vo víne nie je vždy daná reálnym obsahom minerálnych látok a použité technológie majú významný vplyv na prejavy minerality vo víne.