sevcik_fm12_01

Bednička 01/14

Frankovka je odroda, ktorá si v našich zemepisných šírkach zaslúži pozornosť vinárov aj konzumentov a v dobrých ročníkoch vie krásne vyzrievať. Mladá je sieža a plná energie, vyzretá je elegantná a zamatová. Presvedčiť sa o tom môžete v januárovej bedničke, do ktorej sme vložili vína zaujímavých ročníkov 2006, 2009 a 2012 od troch rôznych vinárov.

Veľká bednička (6 fliaš)

Frankovka 2012, Ota Ševčík, Bořetice – 2 fľaše
– mladá svieža frankovka s ovocným charakterom, sviežou kyselinkou, pevným trieslom a dobrou perzistenciou

Frankovka Modrá 2009, Palo Šulan, Ružindol – 2 fľaše
– pekne vzreté, harmonické, dobre postavené víno so zamatovým tanínom a škoricovým dôvetkom

Frankovka Modrá 2006, Ján Svetík, Levice – 2 fľaše
– nazretá frankovka, ktorá práve dosahuje svoj vrchol

Malá bednička (2 fľaše)

Frankovka 2012, Ota Ševcík, Bořetice
Frankovka Modrá 2009, Palo Šulan, Ružindol


Frankovka modrá je stará odroda viniča, ktorej sa dobre darí v našich zemepisných šírkach. Frankovka nemá oblastný názov, čo naznačuje že s presným určením jej pôvodu to nebude ľahké. Obecný názov Blaufränkisch, prijatý medzinárodnou ampelografickou komisiou, síce poukazuje na nemecký pôvod, ale nie je to úplne isté a niektoré zdroje uvádzajú, že pochádza z Dolného Rakúska alebo dokonca z Chorvátska. Okrem týchto krajín sa pestuje u Maďarsku, Slovinsku, Srbsku, Južnej Morave, Rumunsku, Taliansku, Francúzsku (Alsasko) a samozrejme u nás.

Frankovka má veľa synoným a oblastných názvov. U nás sa jej napríklad hovorilo Neskorák, lebo má dlhšie vegetačné obdobie. Na Južnej Morave pre svoju sýtejšiu farbu (v porovnaní s Portugalom, Vavrincom a Pinotom) sa bežne používalo pomenovanie Černé Starosvěstké, Černý Muškatel alebo Karmazín. V Maďarsku sa zove Kékfrankos a v Nemecku, Francúzsku, Rakúsku a na Balkáne sa môžete stretnúť s menom Limberger.

Frankovka je modrá odroda, ktorá dozrieva medzi poslednými. U nás sa zberá v druhej, alebo tretej októbrovej dekáde. Najčastejšie sa používa na výrobu červených vín, ale v ostatnej dobe sa na módnej vlne ružových vín zviezli aj „roséčka“ z Frankovky. Charakteristickou črtou červeného vína vyrobeného z Frankovky je sýta rubínová farba, vôňa a chuť kôstkového ovocia (čerešňa, višňa, slivka) s jemným škoricovým nádychom.

Tradične sa Frankovka u nás najčastejšie spája s Račou (Račianska Frankovka) a Skalicou (Skalický Rubín – kupáž Frankovky, Vavrinca a Portugalu). Bohužiaľ farba týchto vín na vinárskej mape výrazne zbledla a skôr ako vo vinotékach sa s nimi stretneme v historickej literatúre. Za tradičnú Račiansku Frankovku sa dnes maskuje všeličo a Skalický Rubín snáď už vo fľaši ani neexistuje. V Malých Karpatoch je roztrúsená a málo pestovateľov a výrobcov ju považuje za prémiovú odrodu, ktorá si zaslúži osobitú pozornosť.

Kam teda za Frankoukou v našich zemepisných šírkach? Na Slovensku určite do Južnoslovenskej vinohradníckej oblasti (Strekov a okolie) a na Morave do Velkopavlovickej oblasti a do Dolních Kounic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *