Moric - vertikálna ochutnávka Frankovky

Mám rád vinárstva, ktoré produkujú vína na dlhší beh. Spravidla majú v ponuke paralelne niekoľko ročníkov a v archíve ďalšie. Znamená to, okrem iného, že máte šancu ochutnať naraz vína rôznych ročníkov bez toho, aby ste si ich systematicky zbierali a navyše s autentickým vkladom autora. Keď sa k tomu pridá jedna z vašich obľúbených odrôd od majstra svojho remesla je to zážitok, ktorý si jednoducho nemôžete nechať ujsť. Pred časom zavítal do Bratislavy Roland Velich (vinárstvo Moric), aby odprezentoval svoje vína od roku 2007 do roku 2013 a bolo to krásne. Vertikálna degustácia je o hľadaní charakteru vína, potenciále miesta a kvalite ročníka.

Moric je vinárstvo zo stredného Bergenlandu primárne zamerané na Frankovku. Zakladateľ a majiteľ vinárstva Roland Velich sa rozhodol systematicky venovať práve tejto odrode, lebo veľmi dobre znáša miestne klimatické podmienky a nesklame ani v slabších ročníkoch. Hoci nepatrí medzi najpestovanejšie odrody, pestuje sa zhruba iba na 10 tisícoch hektároch, Roland ju považuje za najlepšiu modrú odrodu nielen Bergenlandu, ale celej Karpatskej kotliny. Po krátkej úvahe mi neostáva iné iba súhlasiť.

Vinárstvo založil v roku 2001 a prvé vína uviedol na trh v roku 2003. Ročná produkcia sa pohybuje okolo 80 tisíc fliaš, čo je na naše pomery vinárstvo strednej veľkosti, ale v rakúskej škále je to ešte stále menšia rodinná firma. Medzičasom mu pribudli aj biele odrody – Veltlín, Furmint a Chardonnay, ale Frankovka stále tvorí asi 95 percent celkovej produkcie. Prevažná časť viníc je situovaná do obcí Neckenmarkt a Lutzmannsburg. Sú to hlavne staršie výsadby, ktoré nie sú osadené jedným špecifickým klonom.

Snahou vinárstva je produkovať elegantné, harmonické a prirodzené vína s odrodovým charakterom a podpisom miesta. Typické je, že ani v teplých ročníkoch, podľa možností, nenechávajú hrozno zbytočne prezrieť. Lekvárové tóny južných vín tu nenájdete. Na školenie a vyzrievanie vína používajú malé, stredné aj veľké dubové sudy. Nové sudy používajú málo. Vína sú skôr svieže, ovocné, s minimálnym vplyvom dreva a dobrým potenciálom zrenia. Alkohol sa pohybuje okolo 13%.

Vinárstvo Moric produkuje 4 Frankovky. Dve základné z mladších výsadieb sú označené všeobecným pomenovaním oblasti – Burgenland (8-50 ročné vinice) a Burgenland Reserve (25-60 ročné vinice) a dve prémiové zo starších výsadieb majú špecifické označenie miesta pôvodu - Neckenmarkt (44-85 ročné vinice) a Lutzmannsburg (60-100 ročné vinice). Základná frankovka ide do fľaše zhruba po roku. Reserve a prémiové vína sa fľašujú podľa potreby. Spravidla to nie je skôr, ako po dvoch rokoch.

Samotná degustácia bola veľmi príjemná. Po zavínení tromi Veltlínmi sme si najskôr prešli ostatné ročníky vín zo všeobecným označením oblasti. Všetky boli veľmi fajn – čisté, harmonické vyvážené a s vekom naberali na elegancii. A potom sme po jednotlivých ročníkoch porovnávali Neckenmarkt a Lutzmannsburg. Zásadné rozdiely alebo charakteristickú odlišnosť medzi lokalitami som nenašiel. Skôr boli rozdiely medzi jednotlivými ročníkmi dané charakteristikou ročníkov a vyzretosťou vín. Mne sa najviac páčili ročníky 2012 a 2009. Vína z roku 2011 z oboch lokalít trochu vybočovali z radu a mne úplne nesadli.

Je úžasné a poučné mať možnosť si takto zrýchlene prejsť niekoľkoročnú históriu vinárstva a porovnať si vína rôznych ročníkov a hľadať súvislosti, podobnosti a rozdiely. Musím povedať, že všetky vína stáli za hriech a ku každému by som sa chcel ešte niekedy vrátiť a začal by som hneď vínami ročníkov 2012 a 2009.

Moje poznámky z degustácie:
1. Burgenland – spoločné črty – jednoduché, čisté, krásne pitné vína s drsnejším tanínom
a. 2013 – mladé, hravé, ešte trochu nevycválané víno, pekný herbálno-ovocný prejav, po nadýchaní sa pekne otvára, čas tohto vína ešte len príde
b. 2012 – teplé, harmonické víno s ovocným prejavom, v porovnaní s prvou vzorkou pôsobí uhladenejšie (čas spravil svoje), ale stále pôsobí mlado a sviežo
c. 2010 – šťavnaté, ovocné, subtílne, ale veľmi pitné, ešte nedosiahlo svoj vrchol

2. Burgenland Reserve – spoločné črty – plné, ovocné vína s vyzretým tanínom, ktoré s vekom naberajú na harmónii, elegancii a časom sa mení aj ovocný tón
a. 2013 – ostružina
b. 2012 – čerešňa
c. 2011 – višňa

3. Prémiové vína 2013 (sudové vzorky)
a. Neckenmarkt – pekná ovocná vôňa aj chuť s kriedovým nádychom, ešte trochu prísne a hranaté, ale na dobrej ceste
b. Lutzmannsburg – vôňa ovocná s jemným alkoholovým nádychom, rovnako nevycválané, ako predhádzajúca vzorka, ale vykročené dobrým smerom

4. Prémiové vína 2012
a. Neckenmarkt – vôňa čistá, ovocná, chuť harmonická, jemný prejav sudu, celkový dojem – impozantné, charizmatické víno
b. Lutzmannsburg – elegantné a šarmantné, menej štrukturované ako Neckenmarkt

5. Prémiové vína 2011
a. Neckenmarkt – výrazne nazreté, v porovnaní s 2012 pôsobí trochu unavene
b. Lutzmannsburg – trochu vitálnejšie ako predchádzajúce víno, ale stále výrazne nazreté, zdá sa, že ročník 2011 bol špecifický a vína idú rýchlejším tempom

6. Prémiové vína 2009
a. Neckenmarkt – podobne ako pri 2012 jemný kriedový nádych, pekne vyzreté, harmonické, elegantné, potrebuje sa nadýchnuť
b. Lutzmannsburg – rovnako pekne vyzreté, ovocnejší prejav ako predchádzajúce víno

7. Prémiové vína 2007
a. Neckenmarkt – na začiatku uzavreté, po nadýchaní super, jemné prchavky, pekne vyzreté, temperamentné, v dobrej kondícií
b. Lutzmannsburg – subtílnejšie a trochu uzavreté, stále v dobrej kondícií

Časom sa moje poznámky stávajú stručnejšie. Je to hlavne preto, že sa nechcem príliš opakovať. Rukopis vinárstva je vo všetkých vínach jasne čitateľný a základné charakteristiky sa v mojich poznámkach opakujú. Pri starších vínach zdôrazňujem iba podstatné nuansy a dojmy.