dv kam11 v01

Bednička 06/14

V júnovej bedničke by sme chceli predstaviť tri cuvée/zmesky ročníka 2012, dve veltlínové a jednu burgundskú od troch vinárov, ktoré, ak príroda nerozhodne inak, sú neodmysliteľnou súčasťou ich každoročnej produkcie.

Kambrium z Dobrej Vinice je zmes troch základných znojemských odrôd, Veltlínu, Rizlingu a Sauvignonu. Korpus tohto vína tvorí Veltlín (50-60%), Rizling býva zastúpený 20-30% a Sauvignon zvyšných 10-20%.

Grefty od Otu Ševčíka je zmes Veltlínu a Vlašáku s malými prímesami Sauvignonu, Auréliusu a Mülleru.

Viktória z Krásnej hory je zmes, kde sú zastúpené všetky biele burgundské odrody (Chardonnay 50%, Pinot Blanc 25%, Pinot Gris 25%).

Veľká bednička (6 fliaš)

Kambrium 2012, Dobrá Vinice – 2 fľaše
Grefty 2012, Ota Ševčík – 2 fľaše
Viktória 2012, Krásna hora – 2 fľaše

Malá bednička (2 fľaše)

Kambrium 2012, Dobrá Vinice
Viktória 2012, Krásna hora

Keď sa u nás povie zmeska alebo zmesné víno, tak sa spravidla myslí víno zo záhumienkového vinohradu so zmiešanou výsadbou, kde si ani pestovateľ častokrát už nepamätá, čo a kde má vysadené. Všetko hrozno, bez ohľadu na odrodu a stupeň zrelosti, sa naraz oberie a bez prebierky alebo selekcie putuje do sudu, čo sa samozrejme významne podpíše na výslednej kvalite vína. Zlý začiatok, ktorý už nedokáže napraviť žiadna technológia. Často ide o stolové vína nižšej kvality určené na rýchly konzum.

Spájať odrody, ale nemusí byť vždy na škodu a zmesné víno urobené s umom a citom môže ďaleko predčiť čisté odrodové vína. Nie všetky odrody sú dokonalé. Niektorým niečo chýba, napríklad kyselinky, iné ich majú zase viac ako dosť. Vhodnou kombináciou odrôd sa dajú vyrobiť plné, bohaté a komplexné vína, prípadne sa dajú pekne vybalansovať nedostatky niektorých odrôd. Je umením vinára nájsť vhodené odrody a vhodné pomery, ktoré vo výsledku dávajú najzaujímavejšie vína v danej oblasti, prípadne v danom ročníku.

Je veľa kombinácií odrôd, ktoré sa majú pekne k sebe. Ja mám strašne rád veltlínové kupáže. Škoda, že ich skoro nikto nerobí. Veltlín je odroda, ktorá sa vie krásne spojiť s rizlingom, či už vlašským, alebo rýnskym. Nerozumiem napríklad, prečo sa vo Wachau cuvée prakticky nerobia. Rovnako biele burgundské odrody sú nerozluční partneri, ktorí sa v ľubovoľnej kombinácii vedia parádne podporiť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *