Ako sa zmenil náš pohľad na mladé víno? V podstate stále platí, že mladé víno je najmladšie víno, ktoré opustilo pivnicu a zostáva mladé, kým nepríde nový ročník. Akurát sa dosť zásadne zmenilo vnímanie, kedy má tento moment nastať. Pri bežných vínach to bývali roky, respektíve minimálne rok. Dnes moderné vína opúšťajú pivnice už po niekoľkých mesiacoch a v niektorých prípadoch dokonca už po niekoľkých týždňoch.
Môžu za to hlavne moderné technológie, ktoré ovládli trh a skrátili čas potrebný na výrobu a úpravu vína do predajnej formy na minimum. Spontánnu fermentáciu nahradila riadená a prirodzenú sedimentáciu číriace prostriedky a filtre.
Vína kedysi bežne kvasili týždne a niekedy aj mesiace a následne dlhé mesiace zreli v pivniciach. Pivnice opúšťali najskôr po roku a nezriedka až po mnohých rokoch. Doba zrenia sa líšila od oblasti k oblasti v závislosti od charakteru a potenciálu miesta. Platilo to nielen pre sladké výbery, sekty a fortifikované vína, ale aj pre bežné biele a červené vína.
Dnes moderné technológie a podporné látky zvládajú fermentáciu za 7 až 14 dní. Okamžite po dokvasení sa vína stáčajú a začína proces čírenia, ktorý trvá niekoľko týždňov. Do mesiaca až dvoch od zberu tak máte v podstate hotové víno, stačí ho už len prefiltrovať a naplniť do fliaš. Vína sú od začiatku držané na konštantnej voľnej síre, čo značne redukuje ich schopnosť sa vyvíjať. V praxi to znamená, že nemá veľký význam takéto vína nasilu zdržiavať v pivnici a je lepšie ich pustiť do sveta.
Čo teda máme považovať za mladé víno?
V prípade reduktívnych vín sú to svätomartinské alebo svätokatarínske vína, ktoré sa dostávajú na trh už samotnom roku zberu, prípadne vína uvádzané na trh na začiatku roku nasledujúceho. Mladé víno robené tradičným, prirodzeným spôsobom má spravidla minimálne rok, mladá reserva z Rioja má minimálne 3 roky, mladý ročníkový sekt zo Champagne minimálne 4 roky a mladé portské môže mať kľudne desiatky rokov 🙂
A aby to nebola iba akademická debata, tak použitý spôsob vinifikácie má aj svoje praktické dôsledky. Aj tu platí, že cesta je cieľ. Zatiaľ, čo moderné reduktívne vína majú tendenciu pomerne skoro zostarnúť, tak tradičné vína majú potenciál zrieť. Skrátka, pri moderných vínach by sa mala správne uvádzať životnosť vína a pri tradičných zrecí potenciál.
obdobne ako výroba chleba 🙂 Neozančuje sa zrecí potenciál na dobrovoľnej báze?