Dnes som bol s autom v servise kvôli úniku oleja. Počas obhliadky som sa dal do reči s prijímacím technikom. Pýtal sa ma, čo robím, tak som sa pochválil, že vyrábam a obchodujem s vínom. Hneď sa mi posťažoval na vysoké ceny prírodných vín. Vraj víno nemôže stáť 15 alebo 20 eur. Chvíľu som sa snažil argumentovať, ale nakoniec som to zabalil. Auto bolo hotové a na dlhšiu debatu nebol čas, ani príliš veľká ochota počúvať. Mám vymenenú vákuovú pumpu a konečne auto, ktoré nezanacháva po sebe mastné škvrny. Oprava nebola lacná, ale čo sa dá robiť, každý špás niečo stojí. Keď som sa však pozrel na účet zaujala jedna položka: tesnenie za 17 eur. Čo je to za tesnenie, napadlo mi. Keďže som dostal starú pumpu ako suvenír, tak vám ten zázrak môžem ukázať.
A ako je to s cenou vína? Koľko by malo stáť, keď kúsok tvarovaného silikónu stojí 17e, liter nafty 1,3e a pivo v hospode 2.5e?
Ak by ste sa dnes nakrásne rozhodli začať podnikať s vínom a založili si na zelenej lúke malé, rodinné, 2 hektárové vinárstvo s priemernou ročnou produkciou cca 10 tisíc fliaš, tak si pripravte ako vstupnú investíciu 250 tisíc eur. Čo je veľmi konzervatívny výpočet. Prvá úroda príde najskôr o 5 rokov, takže je dobré mať na tento čas druhé zamestnanie, ktoré vám umožní starať sa o vinice, študovať, cestovať a budovať zázemie. Lebo, keď vám dozrie prvé hrozno ste v tom na plný úväzok. Razom ste agronóm, vinársky technológ aj obchodník. Ako každé podnikanie je to náročná práca, ktorú nezvládne každý. Musíte mať svaly, výdrž, vedomosti, manažérske schopnosti aj podnikateľský talent. A kus pokory k tomu, lebo príroda vám nič neodpustí.
A teraz si skúste vypočítať, aké musíte mať tržby, aby ste pri zodpovednom podnikaní a 20 ročnej návratnosti investície zvládali splácať záväzky, utiahli prevádzku, zabezpečili rodinu a šetrili na nevydarené ročníky a ďalšie nevyhnutné investície.
Asi vám nevyšlo 5 ani 6 eur na pulte s adjustážou, maloobchodnou aj veľkoobchodnou prirážkou a DPH. A predsa táto kategória vín existuje a pre veľkú časť spotrebiteľov je bohužiaľ práve táto cena referenčnou hodnotou. Ide o priemyselne vyrábané objemové vína bez veľkých ambícií. Vyrábajú sa všade a majú univerzálnu vínovú chuť.
Aj u malých vinárov často nájdete lacné vína. Buď je to preto, že sú to rýchlokvašky robené rovnako ako priemyslené vína z nakúpeného hrozna, alebo si vinári nepočítajú cenu svojej práce a nemyslia na budúcnosť vinohradov, lebo ich aj tak nemajú komu odovzdať. Husákovým deťom prácu na poli a vo vinohradoch znechutil režim, generácie X/Y sa vidia v korporáciách a mileniáli v startup-och. Väzby sa trhajú a tradície zanikajú. Už teraz sú minimálne dve tretiny malokarpatských vinohradov opustené a vydané napospas developerom, pozemkovým špekulantom a reštituentom. A asi rovnaká časť vína dorobená v malokarpatských vinárskych obciach od Rače až po Horné Orešany pochádza z hrozna z iných slovenských a bohužiaľ aj neslovenských oblastí. A nie vždy sa túto informáciu dočítate na etikete.
Riešenie? Ak nie sme za bodom zlomu, tak musíme začať piť s rozumom. Zaujímať sa kto a ako hospodári a či vôbec. A popri tom by sme mali uvoľniť mentálne cenové kotvy a zvyknúť si primerane zaplatiť za dobre vykonanú prácu nielen v autoservise. Inak sa poctiví vinohradníci budú len ťažko vracať do opustených a zanedbaných vinohradov a so slovenským vínom to dopadne rovnako ako s mliekom alebo vineou.