Šľak ma ide trafiť z profesionálov, ktorí za živý svet neprehltnú víno. Tvária sa vážne, píšu, blogujú, vystupujú v médiách a formujú verejnú mienku. Stretnete ich všade. Na festivaloch, ochutnávkach aj v pivniciach. Čerešnička na torte sú videoblogy, kde vidíme someliéra, ako si večer doma v pohodlí svojej kuchyne otvorí fľašu, ktorú dostal od vinára alebo obchodníka s vínom. Do luxusného obrovského kalicha si naleje tretinu fľaše, srkne štvrť deci, zapózuje, dôkladne požuje a vypľuje do pripraveného džbánu, kde po dlhom kvetnatom monológu následne končí aj zvyšok pohára a vy sa nestačíte diviť, čo to robí? Veď predsa o víne hovoril tak krásne až sa vám po brade pustila slinka.

Kde sa stala chyba? Ako vznikol tento nešvár. Prečo si aj moja mama myslí, že takto sa má správať profesionál?

Ak chcete potešiť vinára, tak pite z chuti, s mierou a s priateľmi. A nemusíte nič písať ani točiť. Víno je zdravá a chutná potravina a dorobiť ho stojí vinohradníkov a vinárov veľa umu, práce a času. Preto by nemalo končiť vo výlevke. Víno nie je ústna voda a profesionáli by mali byť prví, ktorí by to mali vedieť. Predstavte si, že by na festivaly jedla ľudia chodili s vedrom na pomyje. Prípadne by si ešte pomáhali husím brkom. Kuchári by určite od šťastia lámali rekordy v skoku do výšky 🙂

Áno, každého z nás občas vo vrecku omínajú kľúče od auta a zodpovednosť nám bráni víno si naplno vychutnať, ale mala by to byť skôr výnimka, nie pravidlo a už vôbec nie štylizácia do role profesionála. Myslite na to, keď pôjdete k vinárovi. Nemusíte šoférovať, nemusíte sa v ten istý deň vrátiť domov, nemusíte ostentatívne ukazovať, že viete ako sa profi ochutnáva víno a už vôbec nemusíte za jeden deň ochutnať celý svet. Verte mi, vinári vás budú mať radšej.

A ešte malá poznámka. Ja si vážim prácu someliérov a všetkých ľudí, ktorí vínu robia osvetu. Chcem len povedať, že práca vinárov si zaslúži viac rešpektu.

Author Dusan

Comments (1)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *