Frankovka je kráľovná modrých odrôd Karpatskej kotliny. Pestuje sa hlavne v Strednej Európe (Slovensko, Rakúsko, Maďarsko, Južná Morava). Presný pôvod nie je známy, respektíve sa o ňom vedú rôzne polemiky. Jedni hovoria, že pochádza z Dolného rakúska, iní zase uvádzajú Chorvátsko. V každom prípade prvé záznamy o pestovaní Frankovky sú z 18. storočia a rýchlo sa rozšírila na pomerne veľké územie. Pestovala sa od Balkánu až po Alsasko. Historicky vždy patrila medzi privilegované a vyhľadávané odrody. Je málo odrôd, ktoré sa tak často spájajú s rôznymi vinárskymi oblasťami ako práve Frankovka. Na Slovensku je známa hlavne Račianska Frankovka a Skalický Rubín. Na Morave sa zase najčastejšie spája s Dolními Kounicami a Velkými Pavlovicami. Za socializmu síce utrpela značné reputačné straty, keď ju súdruhovia degradovali na priemerné stolové víno, ale dnes je opäť v kurze a prežíva zaslúženú renesanciu. Vďačiť za to môžeme hlavne menším pestovateľom, ktorí dokážu lepšie využiť jej potenciál.

Frankovka patrí medzi neskoré odrody a pomerne dobre plodí. Má veľký strapec, pevnú šupku a keď v lete ustojí hubovité choroby, tak sa môže v priaznivých ročníkoch vyhrievať vo viniciach až do konca babieho leta. Odvďačí sa eleganciou, bohatosťou chutí a potenciálom zrenia. Mladé Frankovky sú hravé a ovocné. V starších sa veľmi často objavuje typický škoricový tón. Zároveň samozrejme platí, že každá oblasť má svoje špecifiká. Malokarpatské frankovky bývajú ľahšie, ovocné a svieže, južnoslovenské zase hutnejšie a telnatejšie.

Ak chcete spoznať Frankovku v plnej kráse, tak prijmite naše pozvanie na profilovú ochutnávku slovenských a moravských frankoviek, ktorá sa bude konať 28.10. (14:00-19:00) v Renesančnom dome vo Svätom Juri. Ochutnávka je zameraná na malých vinárov, u ktorých hrá táto odroda vo vinici aj v pivnici prvé husle.

Author Dusan