rysak03

Ryšavé víno

S farebnými vínami sa v poslednom čase nejako roztrhlo vrece. Ešte sme si nestihli poriadne zvyknúť na oranžové a už je tu ryšavé. Je to nová módna vlna, extravagantný výstrelok alebo pánske huncúctvo?

Ani jedno, ani druhé, ani tretie. Oranžové a ryšavé vína tu boli v podstate „odjakživa“, akurát sme na ne trochu pozabudli.  Kým bielym vínam macerovaným na šupkách sme museli vymyslieť meno nové, lebo pomenovanie nemali a bolo treba ich odlíšiť od vín bielych. Zmeskám (dnes ich radšej voláme cuvée), ktoré vznikajú spoločným spracovaním bielych a modrých odrôd sa tradične hovorilo ryšavé alebo pestré (buntwein).

Prečo sú ryšavé vína dnes raritou? Vysvetlenie je v zásade jednoduché. Zmenili sa výsadby a rozlíšila sa technológia bielych a červených vín. U nás je trend vysádzať klonové vinice a dorábať odrodové vína. V minulosti to tak ale nebolo. Výsadby boli skôr zmiešané a nezriedka sa pestovali aj biele a modré odrody dokopy. A keďže vinári spravidla dorábali jedno víno, tak o ryšavé nebola núdza. Predpokladá sa, že až jedna štvtina vín v našich zemepisných šírkach bola ryšavá.

Presné informácie kde všade a v akom rozsahu sa dorábali ryšavé vína bohužiaľ nemáme. Vína ani pamätníci už nie sú, listinných dokumentov je málo a priame tradície prerušila fyloxéra, dve svetové vojny a socialistické hospodárenie. Stopy o ryšavých vínach sa v literatúre končia v knižkách vydávaných v 50-tych rokoch.

Dnes, našťastie, dochádza k malej renesancii ryšavých vín a pribúdajú vinári, ktorí sa neboja miešať dokopy biele a modré odrody.

Ako vznikajú ryšavé vína už viete. Ako chutia sa môžete dozvedieť na prvej novodobej ochutnávke ryšavých vín, ktorá sa bude konať 9.12. vo Svätom Juri v Renesančnom Dome.

S farebnými vínami sme ešte neskončili. Ešte existujú aj žlté vína, ale o tých niekedy nabudúce.