DSC_0356

Odrodový charakter

Často sa objavuje názor, že oranžové vína sú uniformné a stráca sa v nich odrodový charakter. Čo vlastne tvorí odrodový charakter vína?

Keď nebudeme brať do úvahy vplyv terroir, tak by sme sa mohli zhodnúť že je to vôňa a chuť. Každá odroda má svoj senzorický profil. Niekedy je výraznejší a ťažko zameniteľný a niekedy sa odrodovosť rozpoznáva ťažšie. Najľahšie sa identifikujú aromatické odrody – Muškát, Iršai, Tramín, …

Teória prezentovaná v každej odbornej literatúre hovorí, že látky obsiahnuté v šupkách majú najväčší vplyv na chuť, vôňu a charakter odrody budúceho vína. Šupka tvorí 15-25% celkovej hmotnosti bobule hrozna. K extrakcii dochádza pri macerácii šupiek vo víne alebo mušte. Závislosť nie je lineárna, ale zjednodušene môžeme povedať, že čím dlhší kontakt so šupkou, tým lepšia extrakcia.

A ako je to v praxi? Zoberme si za príklad červené vína. Ešte som nepočul, že by sa niekto pokúšal spochybniť odrodovosť červených vín kvôli macerácii na šupkách. Keby niekto tvrdil, že iba ružové vína z Frankovky majú odrodový charakter a červené Frankovky odrodové nie sú, tak si to asi pekne zlízne – zprava aj zľava.

Neviem ako vy, ale ja mám pri identifikovaní odrôd červených vín väčšiu úspešnosť ako pri ružových.

A či sú biele odrody z inej planéty ako červené nechám na vaše posúdenie.

Na zdravie.